Intens sødme på grund af opvarmning af sukker under fremstilling. Eksempler: Bolcher, candyfloss, karamel.
Intens sødme på grund af opvarmning af sukker under fremstilling. Eksempler: Bolcher, candyfloss, karamel.
Æblekerner har en bitter, let mandelagtig smag – som stammer fra cyanogen stoffer, der omdannes til benzaldehyd med karakteristisk duft af mandelessens.
Svampe har typisk en fyldig, kødagtig, umami smag – som skyldes et højt indhold af fri glutamat. Den karakteristiske svampesmag stammer også fra stoffet octenol, som dannes fra flerumættede fedtsyrer, når svampen får mekaniske skader – f.eks. ved gennemskæring.
Der findes en masse forskellige salattyper – fra hovedsalat med milde, grønne og umami nuancer , Iceberg som er sød, mild, sprød og saftig, rucola (som egentlig tilhører senneps/kålfamilien) med dens brændende smag og radicchio med bitre noter.
Rødbeden har en smag som er både sød, skarp og lidt jordagtig. Jordsmagen skyldes stoffet geosmin.
Mild, fyldig duft af ceralier og korn, da pasta typisk er lavet af hvede og andre kornsorter.
Den hvide saft fra mælkebøtter er skarp og bitter. Blomsterne er søde, let bitre med en besk eftersmag.
Jordskokken er i familie med artiskok og skorzonerrod og smagen minder også lidt om disse. Jordskokken har en fin, mild, ret sød smag. Et af de stoffer, som giver jordskokken dens søde smag er inulin, som er en af de…
Karakteristisk frisk, skarp, fyrretræs- og urteagtig duft, som stammer fra terpener.