Hybenrose

Tilhører rosenfamilien og har navnet Rosa rugosa (også kaldet Rynket rose). Findes ofte vildt langs strande og har store, intenst duftende, spiselige blomster (som blandt andet giver en fin blomsternuance til jordbær-og rabarbermarmelade). Se også beskrivelsen af Rose.

Udgivet i

Hyben

Hyben har en mild, sød, let syrlig, frugtsmag – og ofte en melet konsistens.

Udgivet i

Honningmelon

Der findes en række forskellige melontyper, som alle er karakteriserede ved deres søde, grønne, frugtnuancer. Nogle af de stoffer, der giver den mest karakteristiske melonsmag er aldehyderne melonal (2,5-dimethyl-5-heptenal) og Z-6-nonenal. Honningmelonens smag adskiller sig markant fra f.eks. vandmelonens, med

Udgivet i

Brombær

Man har identificeret 147 forskellige smags- og duftstoffer i brombær – særligt er brombærrene rige på aldehyder, som bidrager med grønne, fede, blomsteragtige og citrusnoter. Smagen og duften  indeholder også milde frugtnoter (som banan og honningmelon), hø (coumarin), urteagtige noter

Udgivet i

Blåbær

Der er fundet ca. 300 forskellige smags- og duftstoffer i blåbær – de er særligt rige på alkoholer  (som bidrager med grønne/græsnuancer og blomsternuancer som rose) og phenoler (som giver krydrede, træ og medicinske noter). Blåbær er generelt karakteriseret ved

Udgivet i

Besk

Minder om bitter – men giver endnu mere sammensnerpende/udtørrende/astringerende mundfølelse.

Udgivet i

Tomatstængel

Den skarpe, friske grønne duft af tomatstængler og tomatblade – som minder om tomater og duften af drivhus.

Udgivet i

Rabarber

Der er fundet 42 forskellige smags- og duftstoffer i rabarber. Smagen og duften domineres af syrlighed, samt frugt og blomstnuancer fra de mange estere og skarpe, krydrede og  trænoter fra de mange phenoler. Methyl phenyl carbinyl acetat er et af

Udgivet i

Krydderurt

Krydderurter er blade  – friske eller tørrede – fra  f.eks. oregano, frisk koriander eller mynte. De indeholder typisk 1% essentielle olier. (Krydderier derimod er tørrede frø, bark eller rødder  – f.eks. kanelbark, spidskommenfrø, korianderfrø – med langt mindre vandindhold og

Udgivet i

Cypres

Friske, skarpe grønne, træ- og  harpiksnoter – minder om enebær. Anvendes ofte i parfumer – særligt maskuline, grønne parfumer.

Udgivet i
Indslag med Lisbeth Ankersen





Bliv klogere på smag! Tilmeld dig vores nyhedsbrev