Persille; Apium petroselinium, har sin friske, grønne, lidt skarpe, karakteristiske duft og smag fra stoffer som p-menthe-1,3,8-trien (blomst, cedertræ), myristicin (krydret, træ), beta-phellandren (peber), alfa-pinen (fyrretræ), myrcen (træ, citrus, frugt) og apiol (selleri).
Udgivet i
Stikkelsbær (Ribes uva crispa L) hører, ligesom solbær og ribs til Ribes-familien. Smagen er karakteriseret ved syrlighed, frugt (grønne æbler, ananas og banan), sødme, grønne og blomsteragtige nuancer.
Udgivet i
Hindbær har intens sødme og syre – samt grønne nuancer og en karakteristisk blomsternote, som primært stammer fra stoffet alfa-ionon. Skovhindbær er særligt blomsteragtige/parfumerede i duft og smag.
Udgivet i
Frisk, syrlig frugt med skarp svovlnote (catty note – som også findes i solbær). Hexyl butyrat er primært ansvarlig for den karakteristiske smag og duft. Friske havtorn bær minder om passionfrugt i smagen og kaldes derfor Nordens passionsfrugt.
Udgivet i
Nøddeagtig duft med lidt jordslåede noter. Se også beskrivelsen Nød.
Udgivet i
Frugter og grøntsager får typisk mere sødme og mindre bitterhed og syrlighed under modningen. For lang tids modning resulterer i overmoden, grænsende til fermenteret (med alkoholnoter) og rådden smag.
Udgivet i
Grøn duft med nuancer af våd jord/jordslået, skovbund og svampe.
Udgivet i
Lugten i mælkeaftapningsrum, mejerier og af mælkeprodukter generelt.
Udgivet i
Saftig frugt med håret skræl og frisk, syrlig, sød frugtsmag med grønne nuancer.
Udgivet i
Kaldes også kældernote og forbindes med lugten af mug og meldug. Meldug er en ubehagelig, jordslået lugt af skimmelsvamp der findes som en off-note i nogle fødevarer, f.eks. som en fejl i vin. Meldugaroma i koncentreret form kan du bl.a.…
Udgivet i