Persille

Persille; Apium petroselinium, har sin friske, grønne, lidt skarpe, karakteristiske duft og smag fra stoffer som p-menthe-1,3,8-trien (blomst, cedertræ), myristicin (krydret, træ), beta-phellandren (peber), alfa-pinen (fyrretræ), myrcen (træ, citrus, frugt) og apiol (selleri).

Udgivet i

Stikkelsbær

Stikkelsbær (Ribes uva crispa L) hører, ligesom solbær og ribs til Ribes-familien. Smagen er karakteriseret ved syrlighed, frugt (grønne æbler, ananas og banan), sødme, grønne og blomsteragtige nuancer.

Udgivet i

Skovhindbær

Hindbær har intens sødme og syre – samt grønne nuancer og en karakteristisk blomsternote, som primært stammer fra stoffet alfa-ionon. Skovhindbær er særligt blomsteragtige/parfumerede i duft og smag.

Udgivet i

Passionsfrugt

Frisk, syrlig frugt med skarp svovlnote (catty note – som også findes i solbær). Hexyl butyrat er primært ansvarlig for den karakteristiske smag og duft. Friske havtorn bær minder om passionfrugt i smagen og kaldes derfor Nordens passionsfrugt.

Udgivet i

Paranød

Nøddeagtig duft med lidt jordslåede noter. Se også beskrivelsen Nød.

Udgivet i

Overmoden

Frugter og grøntsager får typisk mere sødme og mindre bitterhed og syrlighed under modningen. For lang tids modning  resulterer i overmoden, grænsende til fermenteret (med alkoholnoter) og rådden smag.

Udgivet i

Mos

Grøn duft med nuancer af våd jord/jordslået, skovbund og svampe.

Udgivet i

Mejeri

Lugten i mælkeaftapningsrum, mejerier og af mælkeprodukter generelt.

Udgivet i

Kiwi

Saftig frugt med håret skræl og frisk, syrlig, sød frugtsmag med grønne nuancer.

Udgivet i

Jordslået

Kaldes også kældernote og forbindes med lugten af mug og meldug. Meldug er en ubehagelig, jordslået lugt af skimmelsvamp der findes som en off-note i nogle fødevarer, f.eks. som en fejl i vin. Meldugaroma i koncentreret form kan du bl.a.

Udgivet i
Indslag med Lisbeth Ankersen





Bliv klogere på smag! Tilmeld dig vores nyhedsbrev