Lime/Limeskræl

Citrusfrugter har typisk syrlige, friske nuancer (citron, lime), bitre (grapefrugt), søde, frugt (mandarin, appelsin) og blomsteragtige (bergamotte) smags- og duftnuancer. De forskellige citrusfrugter er generelt karakteriseret smags- og duftstoffer som limonen, mens citral mest findes i citron – og endnu

Udgivet i

Kørvel

Kørvel; Anthriscus cerefolium, har en mild, grøn smag af estragon (fra dens høje indhold af estragol), anis, græs, mineraler og lidt umami.

Udgivet i

Koriander

Koriander; Coriandrum sativum, har en meget karakteristisk smag, som mange enten elsker eller hader. Smagen er både frisk, lidt metallisk, parfumeret, citrusagtig og grøn. Den specielle smag kommer fra stoffer som decenal, dodecenal, undecenal og tridecenal, som alle smager af

Udgivet i

Kommen

Der findes forskellige typer af kommen – den almindelige kommen (Carum carvi) kender vi her i Norden fra ost, kålretter og bagværk. Duft og smag af almindelig kommen stammer primært fra stoffet S-carvon (udgør ca. % af den æteriske olie

Udgivet i

Kanel

Krydderi med meget karakteristisk duft (der straks giver lyst til risengrød eller kanelsnegl). Kanel har søde og blomsteragtige noter og grønne og friske citrus noter samt noter af træ (eucalyptus), humle, nellike og urter. Kemisk får kanel primært sin karakteristiske

Udgivet i

Kamfer

Kamfer er det rene, kemiske stof 2-bornanon, som stammer fra træet Cinnamomum camphora. Kamfer har en intens, kølende duft af fyrrenåle, træ, menthol og jord – med krydrede, medicinske og grønne noter. Kamfer findes desuden i mange krydderurter, som salvie,

Udgivet i

Harmonisk

Selvom man forsøger at beskrive en smag på en objektiv måde, kommer man alligevel ofte til at bruge ord som harmonisk og balanceret, når man udvikler produkter eller retter. Det er svært at sætte en præcis formel op for, hvornår

Udgivet i

Fyrretræ/Fyrrenåle

Frisk, let medicinsk, harpikslignende smag og duft, med noter som urter og frisk savet træ.

Udgivet i

Fennikel

Fennikel; Foeniculum vulgare, har sin søde, anisagtige smag primært fra stoffet anethol (se også beskrivelsen af Anis). Anethol giver både den anis/lakridsagtige smag og sødme, da den er 13 gange så sød som sukker.

Udgivet i

Eucalyptus

Der findes mange forskellige varianter af Eucalyptus træet. Det er oftest Eucalyptus globus, fra Portugal, Sydafrika og Spanien, der anvendes til at fremstille essentielle olier til fødevarer. Eucalyptus har sin karakteristiske, friske/”luft-i-næsen” duft fra 1,8-cineol (også kaldet Eucalyptol), de fyrretræsagtige

Udgivet i
Indslag med Lisbeth Ankersen





Bliv klogere på smag! Tilmeld dig vores nyhedsbrev