Røget

Smag af røg. Eksempler: Røget ål, røget bacon, røget ørred, te, svampe

Udgivet i

Juicy

Saftig mundfølelse ofte forbundet en frisk, syrlig frugtsmag. Eksempler: Appelsin, æble.

Udgivet i

Appelsin

Den er syrlig, skarp, frisk og krydret med noter som citrus, sødme, blomst, grøn og vanille. Mange forbinder duften af appelsin med jul. Kemisk er nogle af de karakteristiske smags- og duftstoffer beta-sinensal og valencene – samt citral som er

Udgivet i

Hvidløg

Hvidløg har en skarp lugt og skarpe, svovlagtige, brændende smag fra forskellige svovlforbindelser. Det rå hvidløg kan også have mildere smags- og duftnuancer som umodne hasselnødder og jordskokker. Der er stor forskel på de enkelte sorter – Mesidor er skarp

Udgivet i

Kartoffel

Der findes ca. forskellige smagsstoffer i rå kartofler – disse giver friske, let sødlige, bitre og grønne smags- og duftnuancer. Ved tilberedning fremkommer en række nye smagsstoffer som smør, blomst, frugt, ristet, fed, jord, svovl, umami eller artiskok. Der er

Udgivet i

Popcorn

Popcorn dannes ved opvarmning af majskerner, hvorved vandindholdet i kernerne omdannes til damp og stivelse og protein blødgøres. Når skallen brister expanderer dampen og protein/stivelsesblandingen stivner, som et stort, sprødt popcorn. Smagen af popcorn stammer fra de smags- og duftstoffer

Udgivet i

Urter

Urtemix, grøn. Eksempler: Basilikum, timian, oregano, rosmarin

Udgivet i

Pære

En sød, mild frugtsmag med grønne, søde, tropiske, blomstlignende duft- og smagsnoter. Særligt stoffet ethyl decadienoat giver den særlige pæresmag, men over hundrede andre stoffer (særligt estere) er med til at give den fine smag. Pærens konsistens går fra det

Udgivet i

Voks

Karakter af sæbe, nødder og fedt. Eksempler: Paraffin, stearinlys, bivoks, ostevoks

Udgivet i

Vildt

Intens, ofte sødlig smag. Let smag af lever/indmad. Eksempler: Rådyr, hare, lam

Udgivet i
Indslag med Lisbeth Ankersen





Bliv klogere på smag! Tilmeld dig vores nyhedsbrev