Træagtig

Forskellige typer træ med undtagelse af nåle/fyrretræer, grøn, krydret. Kan give tørhed i munden. Eksempler: Eg, bøg

Udgivet i

Tørret frugt’

Sød, mørk karakter af frugt som er blevet tørret. Eksempler: Figner, rosiner, abrikoser

Udgivet i

Vanille

Aromatisk mix af sødme, træ og mørke noter (Vanillin molekyle). Eksempler: Vanillestænger, vanillin

Udgivet i

Ananas

En frisk frugtsmag på grund af syre, grønne noter og svovlkomponenter. Modne ananas har både cremede, blomsteragtige, citrus, kokosnød, rom og metalliske noter.

Udgivet i

Banan/umoden banan

Sød, mild, tropisk frugt med cremet konsistens og tydelig frugtsmag med søde, grønne, cremede, let krydrede, vanille- og blomstlignende noter. Umodne bananer har en besk, udtørrende mundfølelse og en mindre sød og mere skarp, grøn smag.  

Udgivet i

Sprød

Sprød – i for eksempel et sprødt æble – er den knasende fornemmelse og lyd der opstår ved indtyg. Den modsatte fornemmelse af melet.

Udgivet i

Fad

Fad, vandet, flad, “kedelig” sødme, kaldes sommetider “vandsød”. Ofte en negativ deskriptor, associeret med en kedelig smag eller udtrykket “som at række tungen ud af vinduet”. Findes sommetider i f.eks. overgemte eller overmodne æbler, som mangler friskhed og syre.

Udgivet i

Mælkesyre

Blidere syre end f.eks. citronsyre eller æblesyre. Minder om kærnemælkskoldskål og syrnede mælkeprodukter. Mælkesyre findes også i vin pga. malolaktisk gæring (omdannelse af æblesyre (malic acid) til mælkesyre (lactic acid)). Vine fremstillet på danske druer er særligt rige på mælkesyre.

Udgivet i

Fersken

Saftig frugt med blomsteragtige, grønne og skarpe noter samt cremede noter, der stammer fra lactoner.

Udgivet i

Mango

Mango har en kompleks smag, karakteriseret af fersken-og kokosnuancer (fra laktoner), frugtnuancer (fra estere), medicinske og terpentineagtige nuancer, samt søde noter af karamel. Neryl oxid er et af de smags- og duftstoffer, som er med til at give mango sin

Udgivet i
Indslag med Lisbeth Ankersen





Bliv klogere på smag! Tilmeld dig vores nyhedsbrev