Forskellige typer træ med undtagelse af nåle/fyrretræer, grøn, krydret. Kan give tørhed i munden. Eksempler: Eg, bøg
Forskellige typer træ med undtagelse af nåle/fyrretræer, grøn, krydret. Kan give tørhed i munden. Eksempler: Eg, bøg
Sød, mørk karakter af frugt som er blevet tørret. Eksempler: Figner, rosiner, abrikoser
Aromatisk mix af sødme, træ og mørke noter (Vanillin molekyle). Eksempler: Vanillestænger, vanillin
En frisk frugtsmag på grund af syre, grønne noter og svovlkomponenter. Modne ananas har både cremede, blomsteragtige, citrus, kokosnød, rom og metalliske noter.
Sød, mild, tropisk frugt med cremet konsistens og tydelig frugtsmag med søde, grønne, cremede, let krydrede, vanille- og blomstlignende noter. Umodne bananer har en besk, udtørrende mundfølelse og en mindre sød og mere skarp, grøn smag.
Sprød – i for eksempel et sprødt æble – er den knasende fornemmelse og lyd der opstår ved indtyg. Den modsatte fornemmelse af melet.
Fad, vandet, flad, “kedelig” sødme, kaldes sommetider “vandsød”. Ofte en negativ deskriptor, associeret med en kedelig smag eller udtrykket “som at række tungen ud af vinduet”. Findes sommetider i f.eks. overgemte eller overmodne æbler, som mangler friskhed og syre.
Blidere syre end f.eks. citronsyre eller æblesyre. Minder om kærnemælkskoldskål og syrnede mælkeprodukter. Mælkesyre findes også i vin pga. malolaktisk gæring (omdannelse af æblesyre (malic acid) til mælkesyre (lactic acid)). Vine fremstillet på danske druer er særligt rige på mælkesyre.
Saftig frugt med blomsteragtige, grønne og skarpe noter samt cremede noter, der stammer fra lactoner.
Mango har en kompleks smag, karakteriseret af fersken-og kokosnuancer (fra laktoner), frugtnuancer (fra estere), medicinske og terpentineagtige nuancer, samt søde noter af karamel. Neryl oxid er et af de smags- og duftstoffer, som er med til at give mango sin…