Ost

Ost får sin smag og konsistens via koagulering (v.hj.a. osteløbe) og fermentering (v.hj.a. mikroorganismer) af mælk. Afhængig af typen af mælk, valg af mikroorgansimer, modningstid og procesforhold, vil smagen af den færdige ost variere meget. Eksempler: Vesterhavsost, Havgus og Cheddar

Udgivet i

Ovnstegt/roasted

Mørk, karamelliseret, sød, fyldig, ristet note, som stammer fra den Maillard reaktion, der foregår mellem aminosyrer og kulhydrater, når de opvarmes. Eksempler: Grillede, stegte eller bagte fødevarer, som grøntsager, kød, fisk, nødder og brød. Se også beskrivelsen under “kartoffel” om

Udgivet i

Pap

Lugten af pap – fremhæves, hvis pappet er vådt. Eksempel: Bølgepap, papkasse – men findes også som offnote i fødevarer, enten p.g.a. afsmitning fra emballage eller p.g.a. ældning af produkter som mælkepulver.

Udgivet i

Plastik

Lugt og smag af voks, plasticpose, plexiglas. Eksempler: Afsmitning af emballagens smag og lugt på fødevaren, skorpe på ost.

Udgivet i

Ristet

Mørk, karamelliseret, sød, fyldig, ristet note, som stammer fra den Maillard reaktion, der foregår mellem aminosyrer og kulhydrater, når de opvarmes. Eksempler: Grillede, stegte eller bagte fødevarer, som grøntsager, kød, fisk, nødder og brød.

Udgivet i

Varmende

Varmende fornemmelse i mund og svælg. Visse honning typer, krydderier. Eksempler: chili og ingefær

Udgivet i

Svovl

Stikkende, skarp lugt – som en nystrøgen tændstik. Kendes også fra kål, æg og i en lidt mildere variant fra  tropiske frugter som ananas.

Udgivet i

Honning

Smager generelt sødt, men det er en kompleks sødme, som kan variere meget afhængig af typen af honning. Man kan inddele honning i kraftige og milde typer. Af de kraftige typer er der for eksempel lynghonning med karakteristiske bitre og

Udgivet i

Harsk

Skyldes ofte oxidering af fedtstoffer og giver ubehagelig off-note. Eksempler: Gamle chips, gamle pomfritter, gammelt olie

Udgivet i

Gummi

Natur gummi laves af latex – den mælkehvide saft fra træet Hevea brasiliensis. Den karakteristiske gummi-lugt fra stoffer som styren og furfurylmercapto-3-propionat, kendes fra latexhandsker, nye gummistøvler og bildæk – men kan også findes i mindre mængder i f.eks. kogt

Udgivet i
Indslag med Lisbeth Ankersen





Bliv klogere på smag! Tilmeld dig vores nyhedsbrev